Κυριακή 26 Μαΐου 2013

Ο Αντώνης Καρακούσης και το πρότυπο του καλού μετανάστη

Δεν συνηθίζω να ανοίγω διαλόγους στο twitter, αλλά η ανάρτηση της Παρασκευής 26 Μαϊου, που ακολουθεί, με έβαλε στον πειρασμό να απαντήσω.


Ετσι, ξεκίνησε ένας ενδιαφέρων διάλογος ή, να το πω σωστότερα, ένας διάλογος που θα μπορούσε να είναι ενδιαφέρων, αλλά ο συνομιλητής δεν φαινόταν να έχει ιδιαίτερα επιχειρήματα πέραν της "συμπαντικής" του αντίληψης ότι ο κόσμος αλλάζει...

Συνομιλητής μου, ο διευθυντής της εφημερίδας το Βήμα, Αντώνης Καρακούσης, τον οποίο, όπως και εκατοντάδες δημοσιογράφους ανά τον κόσμο, ακολουθώ εδώ και κάποιο καιρό.

Εφτασαν να πανηγυρίζουν επειδή εξάγουμε μορφωμένους μετανάστες, ήταν η πρώτη μου σκέψη.

Πίστεψα ότι πίσω από αυτή τη διαπίστωση του Αντώνη Καρακούση θα κρυβόταν μία νεοφιλελεύθερη θεώρηση των πραγμάτων την οποία θα ασπαζόταν και ο ίδιος και θα είχε τα επιχειρήματα να τη στηρίξει. Φευ! Ο διάλογός μας δεν έδειχνε να οδηγεί πουθενά. Ο διευθυντής εφημερίδας μεγάλης κυκλοφορίας είχε ένα και μόνο επιχείρημα, μία προκαθορισμένη απάντηση, σαν ένα GPS.

Παρόλα αυτά, επέμεινα...

Ηθελα, πραγματικά, να μάθω τι είναι αυτό που τους κάνει να βλέπουν τους ανθρώπους ως προϊόντα και μάλιστα εξαγώγιμα. Τι είναι αυτό που τους κάνει να μας αντιμετωπίζουν σαν τα αγγούρια που δεν πρέπει να έχουν μεγάλη καμπύλη ή ακανόνιστο σχήμα ώστε να τοποθετούνται σωστά στα σούπερ μάρκετ ή να συσκευάζονται εύκολα.

Ολα ένα σχήμα και ένα μέγεθος. Αυτό που ξεφεύγει από τα στάνταρ πετιέται στα σκουπίδια ως άχρηστο.

Και όλα αυτά γιατί; Επειδή ο κόσμος αλλάζει από μόνος του, σύμφωνα με τον κ. Καρακούση, κι εμείς απλώς προσαρμοζόμαστε μοιρολατρικά σε αυτή την αλλαγή.

Σας παραθέτω ολόκληρο το διάλογο για να βγάλετε τα συμπεράσματά σας.




Πραγματικά αγνοούσα ότι είχε γεννηθεί στην Τσεχοσλοβακία






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου