Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Ο φαύλος κύκλος της ευρωτοκογλυφίας


Μόλις προ ολίγου, η χώρα μας πλήρωσε τα 5,6 δισ. ευρώ για τα περίφημα ομόλογα που είχε στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και έληγαν (ωρίμαζαν) σήμερα.

Για να καλύψει το ποσό η κυβέρνηση χρησιμοποίησε ολόκληρη τη δόση των 4,2 δισ. του Μαϊου που πήρε από την ευρωζώνη και, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, τα ταμειακά διαθέσιμα που εξοικονομήθηκαν από τη "χρηστή διαχείριση".

Βεβαίως, όλοι γνωρίζουμε τι εννοεί το υπουργείο με τη "χρηστή διαχείριση". Απολύσεις, μειώσεις μισθών, μη καταβολή οφειλών στους πολίτες, πετσόκομμα δαπανών στα νοσοκομεία, υποβάθμιση των σχολείων κ.λπ.

Αξίζει, όμως, να δούμε τον παραλογισμό αυτού του κύκλου δανεισμού.

Τα ομόλογα που κατείχε η ΕΚΤ τα μάζεψε από τη δευτερογενή αγορά σε εξευτελιστικά χαμηλή αξία σε ένα σχέδιο στήριξης, υποτίθεται, της χώρας μας, για να τα απαιτήσει τώρα με κέρδος που υπολογίζεται ότι ανέρχεται στο 30%! Μάλιστα, τα στοιχεία που αφορούν αυτές τις κινήσεις τα χαρακτήρισε και εμπιστευτικά αρνούμενη να δώσει αναλυτική έκθεση.

Για την εξόφλησή τους, δε, εκβίασε την ελληνική κυβέρνηση απειλώντας ακόμα και με χρεωκοπία (για ακόμα μια φορά)!

Τώρα, με τη σειρά της θα χρηματοδοτήσει άλλες τράπεζες -πιθανότατα γαλλογερμανικές από τις οποίες τα αγόρασε-, οι οποίες με τη σειρά τους θα τα διοχετεύσουν σε άλλα προϊόντα, καθώς οι κάνουλες δανεισμού έχουν κλείσει σχεδόν. Ενα μέρος αυτών των χρημάτων, πιθανότατα θα καλύψει τη συμμετοχή, της ΕΚΤ στην επόμενη δόση της ευρωζώνης στη χώρα μας, τα οποία θα τα δανειστούμε με το προβλεπόμενο από το μνημόνιο επιτόκιο, το οποίο υπερβαίνει κατά πολύ το επιτόκιο δανεισμού στην ευρωζώνη. Αρα, νέα κέρδη για την ΕΚΤ.

Ακολουθούν, βεβαίως, και άλλες αποπληρωμές ομολόγων που βρίσκονται στα χέρια κερδοσκόπων (περίπου 1,5 δισ. τον Ιούνιο) και ΕΚΤ (άλλα 2,17 δισ. τον Αύγουστο), αλλά και στο ΔΝΤ!

Ολα αυτά τα ομόλογα έχουν αγοραστεί τα τελευταία δύο χρόνια στο 20% περίπου, της ονομαστικής τους αξίας τόσο από τους γνωστούς κερδοσκόπους της παγκόσμιας αγοράς όσο και από τους ίδιους τους δανειστές μας!

Και ο κύκλος τοκογλυφίας θα συνεχίζει ενώ ο Αντώνης Σαμαράς θα "πουλάει ανάπτυξη".

Αλήθεια, θα έχουμε αναλυτικό ανακοινωθέν για το ταξίδι στην Κίνα; Θα μάθουμε τι συμφωνίες υπογράφηκαν;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου